Προβλήματα του γυναικείου κύκλου

Η φυσιολογική συχνότητα εμφάνισης εμμηνόρροιας (περιόδου) είναι 28 ήμερες (με διακύμανση από 23-35 ήμερες), η δε διάρκειά της είναι 3-7 ήμερες. Οι αποκλίσεις από τα ανωτέρω φυσιολογικά αποτελούν προβλήματα του γυναικείου κύκλου όπως όταν:

•  η περίοδος εμφανίζεται πολύ συχνά ή καθυστερεί πέραν του αναμενόμενου,

•  παρατείνεται η διάρκεια της εμμηνόρροιας,

•  εμφανίζεται πολύ περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο,

•  διαπιστώνονται αίμα ή αιματηρές εκκρίσεις μεταξύ δυο περιόδων ή έπειτα από σεξουαλική επαφή,

•  παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία κατά την εμμηνόπαυση.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ.

Οι διαταραχές της περιόδου συνιστούν ένα συχνό και εν πολλοίς αναμενόμενο φαινόμενο για τη γυναίκα.

Ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και κατά την κλιμακτήριο, το μεταβατικό δηλαδή χρονικό διάστημα που προηγείται της μόνιμης διακοπής (εμμηνόπαυση) της περιόδου, σχεδόν πάντα παρατηρούνται ανωμαλίες του κύκλου στην πλειονότητα των γυναικών.

Συνοπτικά στις διαφορές ηλικιακές ομάδες τα αίτια που ευθύνονται για τα προβλήματα του κύκλου δηλαδή τις απρόσμενες κολπικές αιμορραγίες και τις διαταραχές της περιόδου είναι:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Οι ανωμαλίες της περιόδου αποδίδονται ως επί το πλείστον στην “ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑ του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ” δηλαδή των ωοθηκών και του εγκεφάλου (που ελέγχει την δραστηριότητα των ωοθηκών).

Έως ότου “ομαλοποιηθεί” η λειτουργία του οργανισμού και αποκατασταθεί η δραστηριότητα των ωοθηκών, διαταραχές του κύκλου της μορφής παρατεταμένων αιμορραγιών είναι συνηθισμένες. Αυτό συχνότερα συμβαίνει μετά από μια εκτεταμένη αναστολή εμφάνισης της περιόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ορμονική θεραπεία, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος, είναι συνήθως επιβεβλημένη.

Πολύ παρατεταμένη αναστολή εμφάνισης της περιόδου συχνά παρουσιάζεται σε κορίτσια που :

>  υποβάλλονται σε σωματικό (π.χ. αθλούνται εντατικά) STRESS

>  υποβάλλονται σε ψυχικό (π.χ, κατατακτήριες εξετάσεις) STRESS

>  είναι ΥΠΕΡΒΑΡΑ.

Σε γενικές γραμμές, η περίοδος επανεμφανίζεται όταν εκλείψει η γενεσιουργός αιτία.

Σπανιότερα διάφορες ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (διαταραχές της πήξης του αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) αποτελούν αίτια διαταραχών του κύκλου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στις ηλικίες αυτές και εφόσον αποκλειστεί πιθανή εγκυμοσύνη, ο γυναικολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος όταν η εμφάνιση της περιόδου καθυστερήσει πέραν του διμήνου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Αίμα ή αιματηρές εκκρίσεις (καφέ υγρά) μεταξύ δύο περιόδων μπορεί φυσιολογικά να εμφανιστούν κατά την ΩΟΡΡΗΞΙΑ. Ωστόσο ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (π.χ. χλαμύδιακολπίτιδα), οργανικές ΠΑΘΗΣΕΙΣ (π.χ. ενδομητρίωση) κ.α. ενδέχεται ως μοναδικό σύμπτωμα να έχουν τέτοιας μορφής αιμορραγία.

Ποικίλες ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπερπρολακτιναιμία) συχνά προκαλούν ανωμαλίες του κύκλου (συνήθως καθυστέρηση εμφάνισης της περιόδου).

Τα ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ (συχνά γυναικολογικά ευρήματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα) εμποδίζουν τη μήτρα να συσπαστεί και σταδιακά να σταματήσει την αιμορραγία της εμμηνόρροιας με αποτέλεσμα οι περίοδοι να είναι πολύ αιμορραγικές, παρατεταμένες και ενδεχόμενα επώδυνες.

Οι ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ (τραχήλου ή/και ενδομητρίου), όπως και αρκετά ΦΑΡΜΑΚΑ πολλές φορές αποτελούν αιτία απρόσμενης κολπικής αιμορραγίας.

ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ του τραχήλου της μήτρας ή κακοήθειες του τραχήλου ή του ενδομήτριου μπορεί να έχουν, ως αρχικό σύμπτωμα, μικρού όγκου απρόσμενες αιμορραγίες ή αιματηρές εκκρίσεις. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τέτοιες αιμορραγίες εμφανίζονται και σε ΚΑΡΚΙΝΟ των ΩΟΘΗΚΩΝ.

Μερικά έτη πριν την εμμηνόπαυση (ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ) η λειτουργία των ωοθηκών γίνεται και πάλι ασταθής με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανώμαλες κολπικές αιμορραγίες. Η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα / αραιότερα και η ροή του αίματος ποικίλει. Αυτές οι διαταραχές είναι αναμενόμενες και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με ορμονοθεραπεία. Ορισμένες φορές πάντως, λόγω της δυσκολίας να τεθεί ασφαλώς η διάγνωση ενδέχεται να απαιτηθεί επεμβατική επιβεβαίωση (απόξεση) προκειμένου να αποκλειστεί πιθανή οργανική αιτία.

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Μετά την εμμηνόπαυση, την οριστική δηλαδή διακοπή της περιόδου, οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία θεωρείται ανώμαλη και πρέπει να διερευνάται άμεσα. Αν και η συνηθέστερη αιτία είναι η αιμορραγία να προέρχεται από τους ΑΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥΣ των γεννητικών οργάνων ωστόσο η διάγνωση αυτή τίθεται μόνο εφόσον αποκλεισθούν άλλες (σοβαρότερες) αιτίες αιμορραγίας.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 6714022 & 6976007655
Call Now Button