Εμβόλιο HPV

Το εμβόλιο για τον HPV ιό αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της μόλυνσης από συγκεκριμένες μορφές του ιού.

Η μόλυνση από τον HPV ιό (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις μέρες μας.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Επίσης, υπό προϋποθέσεις, ενδέχεται να μολυνθεί και το νεογνό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.

Οι περισσότεροι φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί.

 

Μερικές πληροφορίες για τον ιό HPV

Έως σήμερα έχουν απομονωθεί περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι (μεταλλάξεις) του HPV ιού.

Οι 80 εξ αυτών προσβάλουν τα γεννητικά όργανα. Η αιτιολογική δε σχέση μεταξύ της μόλυνσης από αυτούς τους τύπους του ιού και της εμφάνισης αλλοιώσεων στα γεννητικά όργανα έχει πλήρως αποδειχθεί.

Οι αλλοιώσεις διακρίνονται :

1. σε ήπιες (κονδυλωμάτα) και

2. σε δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή της γυναικάς (προ-καρκίνικες δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας) για τις οποίες έχει αποδειχθεί πως είναι υπεύθυνοι μόνο 23 τύποι του ιού.

Γιατί ενδείκνυται το εμβόλιο έναντι του HPV και πότε πρέπει να πραγματοποιείται ;

Η επικινδυνότητα ορισμένων εκ των ανωτέρω αλλοιώσεων για τη ζωή της γυναίκας οδήγησε στην δημιουργία εμβολίου με σκοπό την έγκαιρη προστασία της από μια μελλοντική από τον ιό αυτό μόλυνση.

Ιδανικό ειναι ο εμβολιασμός να γίνεται σε νεαρή ηλικία, πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπου ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί στον ιό. Αυτό επιδιώκεται εξάλλου με την δωρεάν χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, σε γυναίκες έως 18 ετών.

Ωστόσο το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να πραγματοποιηθεί και αργότερα, ακόμα και αν το άτομο έχει εκτεθεί στον ιό. Στις περιπτώσεις αυτές αποτρέπεται, ως ένα βαθμό, η εμφάνιση ή/και η εξέλιξη των ήδη υπαρχουσών αλλοιώσεων των προσβεβλημένων γυναικών, σε επικίνδυνα (προ-καρκινικά, καρκινικά) στάδια.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια εμβολιασμένη γυναίκα προστατεύεται από τον ιό δεν είναι γνωστό. Οι έρευνες ωστόσο βεβαιώνουν ότι για διάστημα 10 ετών φαίνεται να υπάρχει πλήρης αποτελεσματικότητα και προστασία.

Ποιο εμβόλιο έναντι του HPV είναι αποτελεσματικότερο ;

Τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (2δύναμο, 4δύναμο, 9δύναμο) χορηγούνται ενδομυϊκά σε διαιρεμένες δόσεις που ολοκληρώνονται σε διάρκεια 6 μηνών παρέχοντας επιπλέον μερική προστασία και για άλλους τύπους του ιού, πέραν αυτών που περιέχουν.

Η ηλικία της εμβολιαζόμενης είναι ο παράγοντας που καθορίζει σε πόσες δόσεις θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

1. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών μεταξύ τους. 

2. Σε άτομα μεγαλύτερα των 15 ετών, πραγματοποιούνται 3 δόσεις εντός 6 μηνών.

Οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι το νεότερο 9δύναμο εμβόλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα παλαιότερα και έχει ουσιαστικά υποκαταστήσει τα προηγούμενα 2 εμβόλια.

Έχει παρενέργειες το εμβόλιο για τον HPV ;

Το εμβόλιο για τον HPV έχει περάσει από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας πριν κυκλοφορήσει. Οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί,  είναι αρκετά σπάνιες, ήπιες και οι συνηθέστερες αυτών ειναι:

1. ο τοπικός πόνος, η ερυθρότητα και το οίδημα στο σημείο της ένεσης,

2. σπανιότερα αναφέρονται ναυτία, κεφαλαλγία και δεκατική πυρετική κίνηση.

Πρέπει να τονιστεί πως το εμβόλιο για τον HPV δεν συνδέεται με καρκινογένεση ή λοίμωξη από τον ιό.

Προστατεύει το εμβόλιο για τον HPV από τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ;

Το εμβόλιο προστατεύει μόνο από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και καθόλου από τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προστασία από το σύνολο των ΣΜΝ και δεν υποκαθίσταται από το εμβόλιο.