Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης από τον ιό HPV. Ο ιός αυτός μεταδίδεται πολύ εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος εκδήλωσής των κονδυλωμάτων ποικίλει από αρκετές εβδομάδες έως και χρόνια μετά την επαφή με άτομο φορέα του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ακριβούς προσδιορισμού του χρόνου της μόλυνσης.

Σε αρχικό στάδιο τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή δια ¨γυμνού οφθαλμού¨. Σε πιο προχωρημένα στάδια παρουσιάζονται ως επίπεδες αλλοιώσεις ή συνηθέστερα ως μικρά ανώμαλης επιφανείας ογκίδια που προεξέχουν από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μοιάζουν με ελιές, σπυράκια ή/και αιμορροΐδες. Το χρώμα τους ειναι παρόμοιο με αυτό του δέρματος, το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή πολλά μαζί.

 

Που εντοπίζονται και πως εκδηλώνονται

Τα κονδυλώματα, που αποτελούν το συχνότερο εκ των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, εντοπίζονται συνήθως στο αιδοίο της γυναίκας, στο δέρμα των περιοχών πέριξ αυτού και γύρω από τον πρωκτό. Δεν ειναι σπάνιο ωστόσο να αναπτυχθούν στους βλεννογόνους του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και στον λάρυγγα. Έξαρση κονδυλωμάτων παρουσιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της εμφάνισής τους τα κονδυλώματα ειναι συνήθως ασυμπτωματικά. Σε πιο προχωρημένη νόσο ενδέχεται να προκαλούν κνησμό και σπανιότατα αιμορραγούν κατά την σεξουαλική επαφή ή την ψηλάφηση.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε άμεσα: με την κλινική εξέταση, εφόσον εντοπίζονται σε εμφανή σημεία και είναι ευδιάκριτα˙ είτε έμμεσα: με το test Παπανικολάου, την κολποσκόπηση / βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του δείγματος, όταν οι βλάβες είναι μικρές, βρίσκονται εντός του κόλπου ή επί του τραχήλου.

Ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να ελέγχεται επίσης.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη των κονδυλωμάτων

Προληπτικά μέτρα έναντι της μόλυνσης αυτής αποτελούν:

i  η χρήση ανδρικού  προφυλακτικού, κατά και σε κάθε σεξουαλική επαφή 

ii  η επιλογή σταθερού σεξουαλικού συντρόφου και

iii  ο εμβολιασμός έναντι του HPV ιού.

Ποια ειναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων

Αν και τα κονδυλώματα είναι αρκετά συνηθισμένα και κατά κανόνα ακίνδυνα, θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Ο λόγος είναι το γεγονός πως μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Επιπροσθέτως σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνουν σε αριθμό, σε μέγεθος και επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές. Κατά συνέπεια ταλαιπωρούν επί μακρών τη γυναίκα επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ψυχολογία της. Επιπλέον η εκτεταμένη νόσος επιβαρύνει το κόστος της θεραπείας.

Τα κονδυλώματα δεν ¨φεύγουν¨ από μόνα τους. Η θεραπεία τους, που πραγματοποιείται από Ειδικό Γυναικολόγο, είναι αναίμακτη, ανώδυνη και γρήγορη χωρίς να αφήνει ουλές. Ανάλογα με την εντόπισή τους, το μέγεθος και τον αριθμό τους επιλέγεται και ο καταλληλότερος τρόπος θεραπείες. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική θεραπεία (με τοπικά επαλειφόμενες ουσίες) και τις επεμβατικές θεραπείες (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, εξάχνωση με Laser, χειρουργική αφαίρεση).