Προληπτική Αυτοεξέταση Μαστών

προληπτική αυτοεξέταση μαστών

Η προληπτική αυτοεξέταση μαστών συνιστάται από την ιατρική κοινότητα επειδή καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Η κληρονομική προδιάθεση, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισή του. Τα προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν :

>  τη μηνιαία αυτοψηλάφηση των μαστών,

>  την ετήσια κλινική εξέταση αυτών από τον γυναικολόγο καθώς και

>  τον ετήσιο, μετά την ηλικία των 40 ετών, απεικονιστικό τους έλεγχο με το υπερηχογράφημα και τη μαστογραφία.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι παραπάνω οδηγίες δεν είναι εξατομικευμένες και αφορούν το γενικό γυναικείο πληθυσμό. Πάντα  λαμβάνονται  υπόψιν οι παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιστορικό. Έτσι, σε ορισμένες, γυναίκες οι ανωτέρω εξετάσεις ενδέχεται να ξεκινούν νωρίτερα ή/και να επαναλαμβάνονται τακτικότερα από το σύνηθες υπό την καθοδήγηση του θεράποντος γυναικολόγου.

Για ποιο λόγο συστήνεται η τακτική προληπτική αυτοεξέταση μαστών

Η προληπτική αυτοεξέταση μαστών έχει ως πρωταρχικό της στόχο την έγκαιρη ανεύρεση καρκίνου σε αρχόμενο, ασυμπτωματικό στάδιο. Στο στάδιο αυτό, η νόσος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη και ως επί το πλείστον ιάσιμη.

Το 40% περίπου των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τον ανίχνευσαν οι ίδιες με την προληπτική αυτοεξέταση των μαστών τους. Συνεπώς η αυτοψηλάφηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αφού εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τυχόν αλλαγές να την κινητοποιήσουν ώστε έγκαιρα να απευθυνθεί σε γυναικολόγο.

Πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται η προληπτική αυτοεξέταση των μαστών

Η αυτοεξέταση του στήθους είναι μία διαδικασία σύντομη, εύκολη και ανώδυνη, που πραγματοποιείτε στο σπίτι. Συνιστάται να γίνεται :

>  εφ’ όρου ζωής,

>  μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών,

>  κατά τη 2η εβδομάδα του κύκλου (μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας αυτού) και

>  κατά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια.

Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει τα ακόλουθα 3 στάδια

>  Την οπτική εξέταση των μαστών (επισκόπηση) μπροστά σε έναν καθρέφτη

>  Την εξέταση δια της αφής (ψηλάφηση) σε όρθια στάση και

>  Την εξέταση δια της αφής σε κατακεκλιμένη (ξαπλωμένη) στάση.

Στον καθρέφτη

Σταθείτε με τα χέρια αρχικά παράλληλα με το σώμα. Η εξέταση επαναλαμβάνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση. Αναζητήστε μεταβολές μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων στο περίγραμμα, το μέγεθος, το σχήμα, την χροιά και την ύφη του δέρματος των μαστών και της θηλής. Είναι σύνηθες ο ένας μαστός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον οπότε αναζητούμε αλλαγές στην ίδια πλευρά.

Σε όρθια στάση όταν κάνετε ντους

Με τη βοήθεια των ακρών των τριών μεσαίων δαχτύλων του αντίθετου χεριού ενώ το χέρι της σύστοιχης πλευράς είναι σηκωμένο πίσω από το κεφάλι ψηλαφήστε όλη την επιφάνεια κάθ΄ενός μαστού ξεκινώντας από την περιοχή της μασχάλης προς τη θηλή. Η εξέταση γίνεται με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση.

Ενώ είστε ξαπλωμένη

Σε κατακεκλιμένη (ξαπλωμένη) στάση ο ιστός του μαστού εξαπλώνεται ομοιόμορφα στο θωρακικό τοίχωμα. Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα άκρα των τριών μεσαίων δαχτύλων του αριστερού σας χεριού και ασκώντας μέτρια έως υψηλή πίεση ψηλαφίστε με μικρές κυκλικές κινήσεις. Ελέγξτε όλη η περιοχή του στήθους και της μασχάλης του δεξί μαστού και τέλος πιέστε τη θηλή η οποία θα πρέπει να πιέζεται προς τα μέσα με ευκολία. Επαναλάβετε τη διαδικασία στον αριστερό μαστό.

Τόσο σε όρθια όσο και σε κατακεκλιμένη στάση αναζητάμε ογκίδια, πυκνές σκληρές μάζες, εξογκώματα που δεν υπήρχαν σε προηγούμενη εξέταση ή μεταβλήθηκε το μέγεθος ή το σχήμα τους.

Ολοκληρώνοντας την αυτοεξέταση συνθλίψτε τις θηλές και των δυο μαστών με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και ελέγξτε για εκκρίσεις ή μικρές μάζες.

Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν παρατηρήσετε απευθυνθείτε σε γυναικολόγο ωστόσο να θυμάστε ότι το 80% των ψηλαφούμενων ογκιδίων δεν είναι καρκίνος.