Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες μεταβολές στις καθημερινές συνήθειες και στον τρόπο ζωής ενός ζεύγους αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
> Αποκτήστε το ιδανικό βάρος σώματος και διατηρήστε το.
> Ακολουθήστε σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συλλάβουν. Επίσης και στις δυο περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος για αποβολή.
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά το διάστημα των προσπαθειών σύλληψης αυξάνει τις πιθανότητές εγκυμοσύνης. Λιπαρές τροφές (έλαια, γλυκά) πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, καφεΐνη με μέτρο, αποφυγή του αλκοόλ. Όλες οι γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτικό συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΥΣΙΩΝ, Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
> Διακόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
> Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα και επιβλαβείς ουσίες.
1. ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ και από τους δυο συντρόφους. Οι γυναίκες καπνίστριες εμφανίζουν νωρίτερα εμμηνόπαυση, συνεπώς μικρότερη αναπαραγωγική περίοδο, ενώ τα ωάριά τους παρουσιάζουν συχνότερα ανωμαλίες και άρα δυσκολία να γονιμοποιηθούν. Στους άνδρες το κάπνισμα ελαττώνει τόσο τον αριθμό όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
2. ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ όπως η κοκαΐνη, η μαριχουάνα προκαλούν διαταραχές του κύκλου και μπορεί να οδηγήσουν και σε αποβολές, μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους. Άλλες όπως τα αναβολικά καταστέλλουν την παραγωγή σπέρματος.
3. ΦΑΡΜΑΚΑ Διάφορα φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κ.α) επηρεάζουν το σπέρμα. Άλλα όπως τα Aspirin, Mesulid, Voltaren. Brufen πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο της ωορρηξίας, όπως επίσης τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και τα εισπνεόμενα αναισθητικά.
4. ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που επηρεάζουν τη γονιμότητα όπως τα στενά εσώρουχα / παντελόνια, η πολύωρη χρήση laptop, όταν αυτό βρίσκεται κοντά στους όρχεις, τα ζεστά μπάνια, το τζακούζι, η σάουνα που αυξάνουν τη θερμοκρασία στο όσχεο, η έκθεση σε μόλυβδο (οξυγονοκολλητής, ελαιοχρωματιστής) που ελαττώνει τον αριθμό / κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, οι ακτινοβολίες, η χρήση λιπαντικών ουσιών στον κόλπο πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ STRESS
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ STRESS
> Ασκηθείτε με μέτρο και προσοχή.
1. Στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου ή ακόμη και να χαθούν μερικοί κύκλοι. Κάθε κύκλος που χάνεται μειώνει την πιθανότητα για επίτευξη σύλληψης. Επιπλέον η ορμόνη του stress κορτιζόλη αναστέλλει μεταξύ άλλων την ωορρηξία.
2. Στους ΑΝΔΡΕΣ ορισμένες ασκήσεις (όπως παρατεταμένο τρέξιμο ή ποδηλασία) μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των σπερματοζωαρίων ή/και τραυματισμούς (πάλη, Kick boxing κ.α.) των όρχεων.
ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ STRESS
> Διαχειριστείτε το ψυχολογικό stress.
Εικάζεται ότι προκαλεί διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας με συνέπια μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου, αναστολή της ωορρηξίας κ.α. Επιπλέον οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κακή ψυχική κατάσταση (υπερβολικό κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, μειωμένη ερωτική διάθεση) επιβαρύνουν περισσότερο την επιτυχία της σύλληψης. Η διαχείριση του stress αυξάνει τα ποσοστά σύλληψης (αυθόρμητης ή υποβοηθούμενης).
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ SEX
> Προσαρμόστε τις σεξουαλικές σας συνήθειες.
1. Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών: Το πολύ συχνό sex μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, η αποχή ωστόσο από το sex για παρατεταμένο διάστημα μειώνει την κινητικότατά τους.
2. Η στάση του σώματος κατά την επαφή: Η “κλασική” στάση της σεξουαλικής επαφής είναι και η ιδανικότερη για την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης.
3. Ο οργασμός: Ιδανικό είναι να έχουν και οι δυο σύντροφοι ταυτόχρονα οργασμό.
4. Μετά την επαφή η γυναίκα σκόπιμο είναι να παραμείνει ξαπλωμένη για διάστημα μερικών λεπτών ούτως ώστε να αποτρέπεται η έξοδος του σπέρματος από τον κόλπο.
ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ CHECK-UP
> Πραγματοποιήστε ένα γυναικολογικό Check-up.
Η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ζεύγους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των προσπαθειών για επίτευξη εγκυμοσύνης, σκοπό έχει τόσο τον αποκλεισμό όσο και τον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών παθολογικών καταστάσεων, που σε αρχικά στάδια είναι συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμες και ως επί το πλείστον ιάσιμες, οι οποίες ωστόσο αθεράπευτες ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα και να ελαττώσουν (σπανιότερα και να εκμηδενίσουν) την πιθανότητα σύλληψης.
Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 6714022 & 6976007655