Κοροναϊός και Εγκυμοσύνη

Οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την νόσηση από κοροναϊό παρέχονται βασιζόμενες στη σύνθεση των έως τώρα διαθέσιμων δεδομένων, πρακτικών και συμβουλών εμπειρογνωμόνων με σκοπό την παροχή ασφαλούς πληροφόρησης στις έγκυες γυναίκες.

Λάβετε υπόψη σας ότι η κατάσταση αυτή είναι εξελισσόμενη και ότι νεότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα καθημερινά.

ΓΕΝΙΚΑ

Ετυμολογικά η ονομασία του ιού προέρχεται από το σύνθετο αγγλικό ουσιαστικό «coronavirus» τουτέστιν: «corona» = ελληνιστί στέμμα, κορόνα (κι όχι κορώνη) και «virus» = «ιός».

Ο κοροναϊός (SARS-COV-2) είναι ένα νέο στέλεχος των κοροναϊών που μέχρι σήμερα δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei της Κίνας. Έκτοτε η ίωση επεκτάθηκε σε όλη την υφήλιο (πανδημία) με συνέπεια  οι περισσότερο πληγείσες χώρες να εναλλάσσονται στους πινάκες μέτρησης των περιστατικών του παγκοσμίου οργανισμού υγείας και η κατάσταση αυτή να μεταβάλλεται γρήγορα.

Άλλες λοιμώξεις από κοροναϊούς που προσβάλουν τον άνθρωπο είναι το κοινό κρυολόγημα (HCoV 229E, NL63, OC43 και HKU1), το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV).

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ (COVID-19)

Στις περισσότερες περιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα ο κοροναϊός φαίνεται πως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τόσο μέσω της αναπνευστικής οδού (φτέρνισμα βήχας), όσο και δια της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (μαχαιροπήρουνα, πόμολα κ.α.) ή δια των κοπράνων με συνέπεια να εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΕΓΚΥΟ

Η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν ήπια ή μέτρια συμπτωματολογία με εκδηλώσεις τυπικές του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πονοκέφαλος, καταρροή, πονόλαιμος, κακουχία). Βήχας, πυρετός ή/και δύσπνοια μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Ορισμένες δε έγκυες ενδέχεται να είναι απολύτως ασυμπτωματικές. Οι σοβαρές επιπλοκές της ίωσης από κοροναϊό όπως η πνευμονία και η έντονη υποξία παρουσιάζονται κυρίως σε έγκυες με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η χρόνια πνευμονική νόσος, καθώς και στις παχύσαρκες και ανοσοκατασταλμένες.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών που σχετίζονται με μόλυνση από τον κοροναϊό. Ωστόσο από πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις του CDC (U.S.Α. Centers for Disease Control and Prevention) επιβεβαιώνεται ότι στις έγκυες γυναίκες που νοσούν από Covid-19 παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά τόσο πρόωρων τοκετών όσο και καισαρικών τόμων, σε σχέση με τους μέσους όρους των εγκύων δίχως λοίμωξη.

Πάντως η γνώμη των ειδικών είναι ότι το έμβρυο είναι μάλλον απίθανο να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της κύησης. Μία σχετικά πρόσφατη έρευνα (Chen et al), όπου ελέγχθηκαν το αμνιακό υγρό, το αίμα του ομφάλιου λώρου, ο πλακούντας, και τα νεογνά σε μητέρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό κατέδειξε ότι όλα τα δείγματα είχαν αρνητικό για τον κοροναϊό αποτέλεσμα. Έτσι επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδομήτριας μόλυνσης του εμβρύου, θεωρείται απίθανο ότι θα υπάρξουν συγγενείς ανωμαλίες που θα επηρεάσουν την ανατομική ή νοητική αρτιότητα του ατόμου που θα γεννηθεί. Στην ίδια τέλος έρευνα ελέγχθηκε επίσης και το μητρικό γάλα όπου κι εκεί τα δείγματα ήταν αρνητικά με συνέπεια να θεωρείται ότι το νεογνό δεν μολύνεται ούτε κατά τον θηλασμό. Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των περιστατικών, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοινώνονται.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΕΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ;

Σε περιβάλλον που υπάρχει συναναστροφή με το κοινό θα πρέπει να αποφεύγεται η εργασία.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ;

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κοροναϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο επειδή αφενός μεν η κύηση προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αφετέρου επειδή για τον κοροναϊό (όπως και για άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις) οι έγκυες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών γι αυτό και κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ Η ΝΟΣΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ;

Παρατηρείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών παρουσιάζει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή προώρου τοκετού για τις μολυσμένες έγκυες.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΩ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΑΝ ΜΟΛΥΝΘΩ ;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές θετικών εγκύων που έχουν μολύνει με τον ιό το έμβρυο.

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΨΙΑ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ;

Ναι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό απ΄το μητρικό γάλα. Το νεογνό κινδυνεύει να μολυνθεί δια της επαφής του με μολυσμένα αντικείμενα (χέρια, θήλαστρα) ή σταγονίδια (φτέρνισμα, βήχας). Εάν θηλάζετε το μωρό σας, συνιστώνται οι ακόλουθες προφυλάξεις: • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν αγγίξετε το μωρό, το θήλαστρο ή το μπιμπερό, • Αποφύγετε το βήχα ή το φτέρνισμα ενώ θηλάζετε το μωρό σας, • Φοράτε μάσκα προσώπου κατά το θηλασμό.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ή ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ;

Οι έγκυες δεν συμπεριελήφθησαν στην 1η φάση των κλινικών δοκίμων του εμβολιασμού συνεπώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο. Το Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε η 2η φάση των κλινικών δοκιμών όπου περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες όποτε σύντομα θα έχουμε επίσημα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και σε αυτές τις ομάδες. Ωστόσο, βασιζόμενη στην παρακολούθηση περισσοτέρων των 30.000 εγκύων που έλαβαν m-RNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) η ISIDOG (International Society of Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology / 2 Ιουλ 2021) συστήνει τον εμβολιασμό των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2, με αυτού του τύπου τα εμβόλια.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 6714022 & 6976007655
Call Now Button