Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η θρεπτική κατάσταση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και κατά το διάστημα των προσπαθειών σύλληψης, είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη, είναι από τα πρώτα θέματα, που θα πρέπει να συζητήσετε με το Γυναικολόγο σας.

«Τρώτε για δύο» πια; Υπάρχουν περιορισμοί στην διατροφή στην εγκυμοσύνη; Επιτρέπονται όλες οι τροφές; Ποια συστατικά θα πρέπει να εντάξετε και σε ποια τρόφιμα θα τα βρείτε;

Κατά την διάρκεια της κύησης, υπό την επίδραση των ορμονών, ο μεταβολισμός της μητέρας προσαρμόζεται κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του εμβρύου. Ως συνέπεια, τροποποιούνται οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας και προκαλείται αυξημένο αίσθημα πείνας.

Έτσι, η διατροφή στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσαρμόζεται, ούτως ώστε η αναμενόμενη αύξηση του σωματικού βάρους της γυναίκας να βρίσκεται εντός επιτρεπτών ορίων.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη – Θερμιδικές ανάγκες κατά την κύηση

Σε γενικές γραμμές, οι συ­νολικές θερμιδικές ανάγκες κυμαίνονται μεταξύ 2.200 έως 2.900 calories ημερησίως. Εφόσον η δίαιτα που ακολουθείται πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη, μικρές μόνο αλλαγές θα χρειαστούν για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών και κατά τη διάρκεια αυτής.

Οι επιπρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις για την έγκυο αφορούν ουσιαστικά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης. Έτσι:

  • Στις λιποβαρείς γυναίκες, μια προσθήκη επιπλέον 700 – 1.000 θερμίδων την ημέρα κρίνεται απαραίτητη
  • Εκείνες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους έχοντας περιττά κιλά, χρειάζονται επιπροσθέτως περί τις 200 θερμίδες ημερησίως, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τρίμηνου. Κατά το τρίτο τρίμηνο, θα χρειαστούν επιπλέον 400 θερμίδες.

Να σημειωθεί ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για απώλεια βάρους, ακόμη και αν η έγκυος είναι υπέρβαρη.

Ιδανική αύξηση του βάρους της εγκύου

Η επιθυμητή αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές συστάσεις, επηρεάζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας, κατά την αρχή της εγκυμοσύνης. Έτσι:

  • Οι γυναίκες με τιμές ΔΜΣ μικρότερες από 19,8 (λιποβαρείς γυναίκες), θα πρέπει να πάρουν από 12,5 έως 18 κιλά.
  • Για τιμές ΔΜΣ 19,8 – 26 (φυσιολογικό βάρος), η ιδανική αύξηση του βάρους κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 16 κιλών, ενώ
  • Για τιμές ΔΜΣ μεγαλύτερες του 26, δεν επιτρέπεται αύξηση βάρους ανώτερη των 11 κιλών.

Μεγάλες αποκλίσεις από τις παραπάνω προτεινόμενες τιμές, εγκυμονούν κινδύνους για το έμβρυο / νεογνό αλλά και για την μητέρα. Οι κίνδυνοι αφορούν τόσο την περίοδο κατα την διάρκεια της κύησης, όσο και την μετέπειτα ζωή τους.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη – Βασικοί κανόνες

Το κλειδί για την σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη, δεν είναι η ποσότητα του φαγητού, αλλά η ποιότητα και ο τρόπος διατροφής.

  1. Να προτιμώνται μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 5-6 τακτικά γεύματα, τα όποια πρέπει να τρώγονται με αργό ρυθμό.
  2. Απαιτείται καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, ενώ το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
  3. Να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η πρόσληψη αλατιού, τηγανιτών, γλυκισμάτων, λιπαρών ζωικής προέλευσης, τυποποιημένων σνακ και αναψυκτικών.
  4. Να καταναλώνονται πολλά υγρά (1,5 – 2 λίτρα ημερησίως). Ιδανικά, πίνετε μικρές ποσότητες υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι άφθονα κατά τη δι­άρκεια των γευμάτων, αλλά μεταξύ αυτών. Θα πρέπει να παρέρχεται ένα διάστημα μισής ώρας μεταξύ της κατανάλωσης στερεών και υγρών.
  5. Καφεΐνη με μέτρο. Η πρόσληψη καφεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg ημερησίως (αντιστοιχεί σε περίπου 1-2 κούπες καφέ, ανάλογα με το είδος του καφέ). Καφεΐνη επίσης περιέχουν και άλλα τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola και μερικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
  6. Προσοχή στα βότανα. Δεν είναι όλα τα βότανα αθώα. Πολλές φορές έχουν πολύ ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Μπορούν να καταναλώνονται με σιγουριά αφεψήματα από χαμομήλι, πικραλίδα, τσουκνίδα, δυόσμο ή εκχυλίσματα από μύρτιλο.
  7. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
  8. Ξεκινήστε άμεσα τη λήψη φιλικού οξέος. χρήσιμο είναι να αρχίσει η λήψη του πριν από την εγκυμοσύνη και πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον και κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Πε­ριέχεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορες τροφές (φρέσκα λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, πορτοκάλια, μπανάνες, φασόλια, αρακά, αυγά). Για τις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης όμως, δεν επαρκεί η πρόσληψή του με τη διατροφή, οπότε συνιστάται να λαμβάνεται καθημερινά ως συμπλήρωμα. Είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  9. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος ιδιαίτερα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η ταυτόχρονη λήψη του με προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο (γαλακτοκομικά), μαγνήσιο, ψευδάργυρο ή ταννικό οξύ (περιέχεται στο τσάι) πρέπει να αποφεύγεται. Είναι προτιμότερη η λήψη του σιδήρου μεταξύ των γευμάτων μαζί με νερό ή χυμό φρούτων.
  10. Σε περίπτωση που το διαιτολόγιό σας δεν είναι ισορροπημένο, επιβάλλεται η λήψη κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος που περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Πρωτεΐνες

Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές χαμηλής θερμιδικής, αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας. Συνεπώς:

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης: Οι πρωτεΐνες δομούν πολλούς από τους σχηματιζόμενους ιστούς και τα όργανα του εμβρύου. Oι μεγαλύτερες απαιτήσεις παρατηρούνται στο 3ο τρίμηνο. Καταναλώνετε:

  • Ζωικές πρωτεΐνες από άπαχο χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, αβγά, ψάρια, θαλασσινά, και γαλακτοκομικά.
  • Φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια, δημη­τριακά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και προϊόντα σόγιας. Ιδανικά, προκειμένου να παίρνετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από τρόφιμα φυτικής προέ­λευσης, συνδυάστε όσπρια με σιτηρά που αλληλοσυμπληρώνουν τα αμινοξέα τους. Για παράδειγμα, φασόλια με καλαμπόκι, φακές με ρύζι, φασόλια με στάρι ή ψωμί, αρακά με σίκαλη ή ψωμί σίκαλης.
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Φυτικές Ίνες

Καταναλώνετε φυτικές ίνες: Η πρόσληψη θα πρέπει να ανέρχεται στα 28g τη μέρα και πηγές ινών αποτελούν η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητρικά και το ψωμί ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν:

  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με διάρκεια, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του βάρους.
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Λιπαρά

Επιλέξτε τα σωστά λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φυτική soft μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως το σουσάμι και ο λιναρόσπορος. Τα λιπαρά συμμετέχουν στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, της όρασης, καθώς και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει η έγκυος ;

3 κανονικά γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα μικρά γεύματα κάθε μέρα.

Ποια είναι τα 10 Superfoods για την εγκυμοσύνη ;

• Σπανάκι • Μπανάνες • Καρότα • Αβοκάντο • Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσπορος). • Ποπκορν • Μπρόκολο • Αυγά • Σολομός • Κοτόπουλο

Τι να αποφεύγετε να καταναλώνετε κατά την εγκυμοσύνη ;

• Μη καλά μαγειρεμένο: κρέας και κοτόπουλο, ωμά: λαχανικά, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή • Ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο (ξιφίας, τόνος, γαλέος, σκουμπρί) • Κατεργασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, αλλαντικά) και σνακ (τσιπς, γαριδάκια) • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά • Αλκοόλ

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ART OF LIFE & HEALTH Ιατρικά ανάλεκτα του ομίλου ΥΓΕΙΑ
Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 6714022 & 6976007655

 

Call Now Button