Συχνές Ερωτήσεις

Ολοκληρωμένη και Υπεύθυνη Ιατρική Φροντίδα για Κάθε Γυναίκα σε Κάθε Περίοδο της Ζωής της.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Συχνές Ερωτήσεις

Για Γυναικολογικά & Μαιευτικά Ζητήματα
Ανώνυμο σχέδιο - 1
1
Χλαμύδια

Είναι τα χλαμύδια πάντα σεξουαλικά μεταδιδόμενα ;

Ναι τα χλαμύδια μεταδίδονται από το μολυσμένο άτομο στον σεξουαλικό σύντροφο με κάθε μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.


Μπορεί να ¨κολλήσεις¨ χλαμύδια από τουαλέτες ;

Τα χλαμύδια δεν μεταδίδονται δια της απλής επαφής όπως το φιλί, η αγκαλιά ή από καθίσματα τουαλέτας, πετσέτες, πισίνες, μαχαιροπίρουνα κ.α.


Πόσο καιρό μπορεί να έχεις χλαμύδα χωρίς να το γνωρίζεις ;

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν χλαμύδια δεν παρατηρούν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, παρουσιάζονται συνήθως 1 έως 3 εβδομάδες μετά την, χωρίς προφύλαξη, σεξουαλική επαφή ή και πολλούς μήνες αργότερα. Κάποιες φορές τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν έπειτα από μερικές ήμερες.


Μπορεί τα χλαμύδια να θεραπευτούν χωρίς φάρμακα ;

Είναι πολύ σπάνιο το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει από μόνο του τη μόλυνση από τα χλαμύδια. Εάν δεν ληφθεί φαρμακευτική θεραπεία η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

2
Κολπίτιδα

Υπάρχουν Πολλοί Τύποι Κολπίτιδας;

Υπάρχουν ποικίλοι τύποι κολπίτιδας ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη.

Είναι η Κολπίτιδα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη;

Ορισμένες μολυσματικές αιτίες της κολπίτιδας είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες, αλλά δεν είναι όλες οι κολπίτιδες αποτέλεσμα σεξουαλικής μόλυνσης.

Μπορεί να Προληφθεί η Κολπίτιδα;

Μερικές μορφές κολπίτιδας μπορεί να προληφθούν με την χρήση βαμβακερών εσωρούχων, την αποφυγή στενών ενδυμάτων, την αποφυγή χρήσης σαπουνιού και το καλό στέγνωμα μετά το ντους, καθώς και την αποφυγή της χρήσης αρωματικών ταμπόν στον κόλπο.

3
Δυσπλασίες Τραχήλου Μήτρας

Τι είναι η δυσπλασία τραχήλου;

Η δυσπλασία τραχήλου είναι η εμφάνιση ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας . Οι αλλοιώσεις των κύτταρων μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή/και σοβαρές.

Ποια είναι η αιτία της δυσπλασίας του τραχήλου και ποια τα προληπτικά μέτρα;

Κύρια αιτία είναι η μόλυνση, δια της σεξουαλικής επαφής, από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η πρόληψη περιλαμβάνει το εμβόλιο έναντι του HPV, τη χρήση προφυλακτικών και τους ετήσιους γυναικολογικούς ελέγχους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπλασίας τραχήλου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσπλασία δεν προκαλεί συμπτώματα. Σπανιότερα εμφανίζονται ήπιες αιμορραγίες μεταξύ των  περιόδων.

Πώς ανιχνεύεται η δυσπλασία τραχήλου;

Ανιχνεύεται μέσω διαγνωστικών εξετάσεων δηλ. του τεστ Παπανικολάου (Pap test) ή της κολποσκόπησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπλασία του τραχήλου ;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα / επικινδυνότητα των κυτταρικών αλλοιώσεων οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση αυτών, με τακτικά Pap test ή/και κολποσκόπησεις και την χειρουργική απομάκρυνση των τραχηλικών αλλοιώσεων.

Μπορεί η δυσπλασία τραχήλου να εξελιχθεί σε καρκίνο;

Ναι, ιδιαίτερα οι σοβαρές μορφές δυσπλασίας μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστούν.

4
Το Χάπι της Επόμενης Ημέρας - Επείγουσα Αντισύλληψη

Απαιτείται Έλεγχος Πριν τη χρήση Επείγουσας Αντισύλληψης;

Συνήθως δεν απαιτείται έλεγχος πριν τη χρήση Επείγουσας Αντισύλληψης αλλά ούτε μετά από αυτή κάποια ιατρική παρακολούθηση. Ωστόσο γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή εξωμήτριας εγκυμοσύνης θα πρέπει να αναζητούν ιατρική συμβουλή αφού αμφότερες οι μέθοδοι ενέχουν μικρό κίνδυνο να προκαλέσουν εξωμήτρια κύηση.

Προστατεύει η Επείγουσα Αντισύλληψη από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Καμία εκ των μεθόδων Επείγουσας Αντισύλληψης δεν προστατεύει έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Επηρεάζεται η Γονιμότητα από την Επείγουσα Αντισύλληψη;

Καμία από τις μεθόδους Επείγουσας Αντισύλληψης δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας.

5
Ινομυώματα

Πρέπει να Παρακολουθούνται τα Ινομυώματα;

Τα ινομυώματα, επειδή έχουν την τάση να αυξάνουν προοδευτικά τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό, θα πρέπει τακτικά να παρακολουθούνται. Εάν δεν μεγαλώσουν αιφνίδια, από τη στιγμή που πρώτοανακαλύπτονται έως μια επόμενη εξέταση ορισμένους μήνες αργότερα, τότε επαρκεί ο ετήσιος περιοδικός τους έλεγχος δια της κλινικής και υπερηχογραφικής γυναικολογικής εξέτασης.

Μπορεί να προκύψει Καρκίνος από ένα Ινομύωμα;

Συχνός είναι ο προβληματισμός των γυναικών για το εάν τα ινομυώματα μπορούν να μεταλλαχθούν σε καρκίνο. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία ένας σπάνιος καρκίνος του μυομητρίου, το λειομυοσάρκωμα, παρουσιάζεται σε ποσοστό 0,1% έως 0,5% των γυναικών με ινομυώματα. Ωστόσο οι γνώμες των ερευνητών διίστανται στο κατά πόσο ο καρκίνος αυτός προέρχεται από την κακοήθη μετάλλαξη ενός καλοήθους ινομυώματος ή όχι. Πάντως μια ξαφνική αύξηση του μεγέθους ενός ινομυώματος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, είναι ανησυχητικό εύρημα και θα πρέπει να διερευνάται.

Τι συμβαίνει εάν Δεν Αφαιρεθούν τα Ινομυώματα;

Επειδή οι όγκοι αυτοί με την πάροδο των ετών καταλαμβάνουν σταδιακά τη μήτρα, η νόσος χειροτερεύει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή/και εμφανίζονται οξέα επεισόδια που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν επειγόντως (π.χ.συστροφή ενός μισχωτού ινομυώματος). Η χρόνια επίσης συμπτωματολογία επιβαρύνει τη ζωή της γυναίκας επηρεάζοντας την καθημερινότητά της (πόνος, παρατεταμένη περίοδος), την οικογενειακή της κατάσταση (υπογονιμότητα), αλλά και την επαγγελματική της (συχνές αναρρωτικές άδειες) επιτυχία.

6
Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση Επιβαρυντική για την Υγεία μου;

Γενικώς η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ακίνδυνη. Ο φόβος ορισμένων γυναικών ότι η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκικών ενδέχεται να εξαντλήσει τα αποθέματα των ωαρίων τους είναι απλώς αβάσιμος. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι καρκινογόνα και ο κίνδυνος η εξωσωματική γονιμοποίηση να συνδέεται με γυναικολογικούς καρκίνους (ωοθήκης, μήτρας, μαστού) είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό επιπλοκών, από την αναισθησία ή και την ίδια τη επέμβαση, κατά τη συλλογή ωαρίων είναι το ίδιο με εκείνο οποιασδήποτε άλλης ολιγόλεπτης χειρουργικής επέμβασης και είναι ελάχιστο. Όσον αφορά την σοβαρότερη των επιπλοκών της εξωσωματικής γονιμοποίησης που ονομάζεται σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών η συχνότητα εμφάνισής της είναι μόνο 1% και το ποσοστό των γυναικών που θα χρειαστεί νοσήλια λόγω αυτής είναι ακόμη χαμηλότερο.

Είναι Επώδυνη η Διαδικασία;

Όχι. Η διέγερση των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία (πόνο όπως της περιόδου χαμηλά στην κοιλιά). Η ωοληψία δεν προκαλεί πόνο γιατί πραγματοποιείται υπό μέθη (με αναισθησία η οποία δεν είναι πλήρης αναισθησία όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τυπικές χειρουργικές επεμβάσεις).

Πόσες Φορές μπορώ α Επαναλάβω τον κύκλο της Εξωσωματικής;

Αν και δεν τίθεται κάποιο όριο στον αριθμό των προσπαθειών ωστόσο υπάρχουν πολλές παράμετροι που τον επηρεάζουν (η ηλικία, η ανταπόκριση σε προηγούμενους κύκλους εξωσωματικής, οι οικονομικές επιπτώσεις κ.α.). Επίσης οι υπερβολικές απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης ενδέχεται να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η εξωσωματική γονιμοποίηση επαναλαμβάνεται 3-4 φορές.

Πόσο Χρόνο θα πρέπει να Περιμένω μεταξύ των Προσπαθειών;

Δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ των προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικά κι εκείνων μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος. Ως εκ τούτου, εναπόκειται εξ ολοκλήρου στο ζευγάρι να αποφασίσει πόσο καιρό θέλει να περιμένει μέχρι να ξαναπροσπαθήσει. Πάντως μετά από μια αρχική αποτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης ίσως χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες (ένας τουλάχιστον πλήρης εμμηνορροϊκός κύκλος), για να ¨επουλωθεί¨ κυρίως το συναισθηματικό τραύμα, πριν από μια επόμενη προσπάθεια.

Θα είναι Υγιές το Παιδί μου;

Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 6.000.000 παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει για τα παιδιά αυτά στατιστικά σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών της ανάπτυξης, σωματικής ή/και ψυχικής, σε σχέση με τα παιδιά της φυσικής σύλληψης ούτε παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον. Οι λιγοστές παρενέργειες της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά κανόνα αφορούν τη μητέρα και όχι το έμβρυο.

Ποια είναι τα Ποσοστά Επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Δυστυχώς δεν επιτυγχάνουν όλες οι προσπάθειες εξωσωματικής. Τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας τα έχουν οι γυναίκες μέχρι 37 ετών (έως και 62%), τα οποία ωστόσο μειώνονται προοδευτικά με την αύξηση της ηλικίας τους, κατά τρόπο ώστε μία γυναίκα στα 45 της έτη να έχει μικρότερη του 8% πιθανότητα εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση.

7
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Πόσο Συχνά πρέπει να Τρώει η Έγκυος;

3 κανονικά γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα μικρά γεύματα κάθε μέρα.

Ποια είναι τα 10 SUPERFOODS για την Εγκυμοσύνη;

  • Σπανάκι
  • Μπανάνες
  • Καρότα
  • Αβοκάντο
  • Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσπορος).
  • Ποπκορν
  • Μπρόκολο
  • Αυγά
  • Σολομός
  • Κοτόπουλο

Τι τροφές να ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ κατά τη διάρκεια την Εγκυμοσύνης;

  • Μη καλά μαγειρεμένο: κρέας και κοτόπουλο, ωμά: λαχανικά, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή
  • Ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο (ξιφίας, τόνος, γαλέος, σκουμπρί)
  • Κατεργασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, αλλαντικά) και σνακ (τσιπς, γαριδάκια)
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
  • Αλκοόλ.
8
Αίμα στην Αρχή της Εγκυμοσύνης

Είναι επικίνδυνη η αιμορραγία κατά την αρχή της εγκυμοσύνης ;

Η αιμορραγία ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι αρκετά συνηθισμένη και δεν πρέπει να προκαλεί πανικό. Αλλά επειδή η αιμορραγία μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα για κάτι σοβαρό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε υγιείς εσείς και το μωρό σας.

Η αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης σημαίνει πάντα αποβολή ;

ΟΧΙ. Ιδιαίτερα η σταγονοειδής αιμορραγία (επίσταξη) κατά τη αρχή της εγκυμοσύνης σπάνια σημαίνει ότι επίκειται αποβολή

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω για την αιμορραγία στην αρχή της κύησης ;

Εάν παρουσιάσετε βαριά αιμορραγία με πήγματα αίματος και πόνο χαμηλά στην κοιλία, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής ή εξωμήτριας κύησης.

9
Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου

Μία Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου σημαίνει ότι όλες οι Μελλοντικές Εγκυμοσύνες μου θα είναι επίσης Υψηλού Κινδύνου;

Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Ομοίως, ορισμένες εμβρυϊκές επιπλοκές δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν. Συνεπώς μια μελλοντική εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητο να είναι και αυτή υψηλού κινδύνου.

Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου σημαίνει και Πιο Δύσκολη Εγκυμοσύνη;

ΟΧΙ. Αν και η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου συνήθως απαιτεί συχνότερες ιατρικές επισκέψεις και εντατικότερη παρακολούθηση του εμβρύου αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι η εγκυμοσύνη σας θα είναι και δύσκολη.

Επιτρέπονται οι Σεξουαλικές Επαφές στις Εγκυμοσύνες Υψηλού Κινδύνου;

Εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιπλοκές ( π.χ. προδρομικός πλακούντας κ.α.) ή ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές, η ερωτική σας ζωή μπορεί να συνεχιστεί ως συνήθως.

Είναι αναγκαίο να Τροποποιήσω τις Καθημερινές μου Συνήθεις και τον Τρόπο Ζωής μου όταν η Εγκυμοσύνη μου είναι Υψηλού Κινδύνου;

Υπό τις συμβουλές του γυναικολόγου σας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες, όπως η αλλαγή της διατροφής σας, η μέτρια δραστηριότητα και άσκηση ή η αποχή από αυτές όταν αντενδείκνυνται, η διακοπή του καπνίσματος κ.α. θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας!

10
Κοροναϊός και Εγκυμοσύνη

Μπορώ να Εργαστώ εάν είμαι Έγκυος;

Σε περιβάλλον που υπάρχει συναναστροφή με το κοινό θα πρέπει να αποφεύγεται η εργασία.

Γιατί οι Έγκυες κατατάσσονται στις Ευπαθείς Ομάδες;

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κοροναϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο επειδή αφενός μεν η κύηση προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αφετέρου επειδή για τον κοροναϊό (όπως και για άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις) οι έγκυες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών γι αυτό και κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

Ποια Επίδραση έχει η Μόλυνση από Κοροναϊό στις Έγκυες;

Παρατηρείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών παρουσιάζει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Ποια Επίδραση έχει ο Κοροναϊός στην Εγκυμοσύνη μου;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή προώρου τοκετού για τις μολυσμένες έγκυες.

Θα μπορούσα να Μεταδώσω τον Ιό στο Μωρό μου εάν Μολυνθώ;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές θετικών εγκύων που έχουν μολύνει με τον ιό το έμβρυο.

Θα μπορέσω να Θηλάσω το μωρό μου εάν υπάρχει Υποψία ή επιβεβαιωμένη Μόλυνσή μου από Κοροναϊό;

Ναι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό απ΄το μητρικό γάλα. Το νεογνό κινδυνεύει να μολυνθεί δια της επαφής του με μολυσμένα αντικείμενα (χέρια, θήλαστρα) ή σταγονίδια (φτέρνισμα, βήχας). Εάν θηλάζετε το μωρό σας, συνιστώνται οι ακόλουθες προφυλάξεις: • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν αγγίξετε το μωρό, το θήλαστρο ή το μπιμπερό, • Αποφύγετε το βήχα ή το φτέρνισμα ενώ θηλάζετε το μωρό σας, • Φοράτε μάσκα προσώπου κατά το θηλασμό.

Είναι Ασφαλές το Εμβόλιο έναντι του COVID-19 κατά την Εγκυμοσύνη ή τον Θηλασμό;

Οι έγκυες δεν συμπεριελήφθησαν στην 1η φάση των κλινικών δοκίμων του εμβολιασμού συνεπώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο. Το Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε η 2η φάση των κλινικών δοκιμών όπου περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες όποτε σύντομα θα έχουμε επίσημα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και σε αυτές τις ομάδες. Ωστόσο, βασιζόμενη στην παρακολούθηση περισσοτέρων των 30.000 εγκύων που έλαβαν m-RNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) η ISIDOG (International Society of Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology / 2 Ιουλ 2021) συστήνει τον εμβολιασμό των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2, με αυτού του τύπου τα εμβόλια.

11
Συχνές Ερωτήσεις για την Εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι Διατροφικές Ανάγκες της Εγκύου ;

Οι συ­νολικές θερμιδικές ανάγκες κυμαίνονται μεταξύ 2.200 έως 2.900 calories ημερησίως και λαμβάνονται από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως α) άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, αυγά (πηγή πρωτεϊνών), β) γάλα, γιαούρτι ή κεφίρ (πηγή ασβεστίου), γ) ψάρια, λαχανικά και ξηροί καρποί (πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και φυλλικού οξέος).

Επιτρέπεται η Άθληση και η Άσκηση ;

ΝΑΙ εφόσον γίνεται με ασφάλεια και προσοχή. Οι έγκυες επιτρέπεται να αθλούνται για 20 – 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα με ασκήσεις όπως: η κολύμβηση, το γρήγορο περπάτημα (όχι τρέξιμο), η ποδηλασία (σε σταθερό ποδήλατο) και η γιόγκα ή οι πιλάτες .

Επιτρέπεται η Άρση ή η Μετακίνηση Βάρους ;

Η εγκυμοσύνη κάνει τη μητέρα πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική καταπόνηση του σώματος με άρση ή μετακίνηση βαρών άνω των 10 κιλών.

Επιτρέπονται οι Σεξουαλικές Επαφές ;

Σε κάθε εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές το σεξ είναι ασφαλές. Σημαντικό ωστόσο είναι να πάρετε τη συγκατάθεση από τον ιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε.

Πότε γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις  του εμβρύου ; Πόσες πρέπει να είναι αυτές ;

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τις κινήσεις του εμβρύου μεταξύ της 18ης και 22ης εβδομάδας. Στην αρχή, οι κινήσεις μπορεί να μοιάζουν με ¨φτερουγίσματα¨,  ¨κυματισμοί¨ ή ¨φουσκώματα¨. Κατά το τρίτο τρίμηνο 12 ή περισσότερες κινήσεις  το 24ωρο πρέπει να γίνονται αντιληπτές.

Τι ισχύει για τον Καλλωπισμό κατά την εγκυμοσύνη ;

Η βαφή των μαλλιών και των  νυχιών, τα τεχνητά νύχια, το μακιγιάζ και οι αποτριχώσεις, με κερί ή λέιζερ, δεν είναι επιβλαβείς για το μωρό σας.

Η ισιωτική και η περμανάντ  των μαλλιών άριστο είναι να αποφεύγονται, ωστόσο τα χημικά των προϊόντων που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτές απορροφώνται σε πολύ μικρές μόνο ποσότητες και απορρίπτονται γρήγορα από τον οργανισμό επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο.

Εκτρέπονται τα Ταξίδια και οι Μετακινήσεις;

Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις κατά την, χωρίς επιπλοκές, εγκυμοσύνη είναι ασφαλή με οποιοδήποτε μέσο ​​ : ​​αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις με ποδήλατο και ιδιαίτερα με μηχανάκι.

Σε πολύωρα ταξίδια, το ανά 2 ώρες 10λεπτο περπάτημα είναι επιβεβλημένο επειδή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ποια Φάρμακα και Εμβόλια είναι Ασφαλή;

Πριν λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Συχνά συνταγογραφούμενα Αντιβιοτικά (Amoxil, Ceclor), Παυσίπονα (Depon, Panadol), Αντιισταμινικά (Benadryl, Atarax), Αντιδιαρροϊκά  (Imodium), φάρμακα κατά της Δυσκοιλιότητας (Duphalac), φάρμακα για τη Δυσπεψία και τις Καούρες (Maalox, Simeco) είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

Τα εμβόλια της Γρίπης,  το Τριπλό εμβόλιο (Τετάνου, Διφθερίτιδας και Κοκκύτη), το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, τα εμβόλια για τις ηπατίτιδες Α και Β, αλλά και οι ανοσοσφαιρίνες, για άμεση προστασία από την έκθεση στον ιό, την ηπατίτιδας Α, της Β και στην τοξίνη του τετάνου (αντιτετανικός ορός) είναι επίσης ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

Τι ισχύει για την Οδοντιατρική Φροντίδα;

Οι απλές οδοντιατρικές θεραπείες, όπως ο καθαρισμός, το σφράγισμα, η απλή εξαγωγή δοντιού, ακόμη και με τοπική αναισθησία, είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σοβαρές και πολύωρες oοδοντιατρικές επεμβάσεις, που δεν είναι επείγουσες, αναβάλλονται για μετά τον τοκετό.

Οδοντιατρικές ακτινογραφίες γενικώς αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητες, όποτε χρησιμοποιούνται ειδικές ακτινοπροστατευτικές ποδιές στην κοιλιά.

Επιτρέπονται οι  Ακτινολογικές Εξετάσεις;

Οι ακτινογραφίες, οι αξονικές τομογραφίες και οι ακτινολογικές εξετάσεις με ραδιοφάρμακα αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητες και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Οι υπέρηχοι και οι μαγνητική τομογραφία θεωρούνται ασφαλείς απεικονιστικές εξέτασες.

Call Now Button